Rond te Toren

RonddeToren

Loon op Zand

1967 - 2025

Beleidsplan Rond de Toren

Stichting Rond de Toren werkt aan de hand van vierjaarlijkse beleidsplannen; het laatste beslaat de periode 2022-2025. In 2025 wordt het beleidsplan voor 2026-2030 voorbereid.

Structuur

Conform de statuten van Stichting Rond de Toren heeft de stichting een bestuur en een redactie. Bovendien mag hier gesteld worden dat de Stichting Rond de Toren geheel bestuurd en gedragen wordt door vrijwilligers, die veel vrije tijd besteden aan hun taken. Dit houdt in dat sturing en samenwerking enkel stand houdt op basis van wederzijds respect en elkanders goede wil.


Doelstelling

De Stichting Rond de Toren stelt zich als doel:

Het samenstellen, opmaken, produceren en verspreiden van een periodiek met lokaal nieuws en wetenswaardigheden en een open karakter, dat minstens twintig keer per jaar gratis huis aan huis verspreid wordt ten behoeve van alle inwoners van ons kerkdorp Loon op Zand ter bevordering van het gemeenschapsleven en de gemeenschapsgeest. De stichting beoogt met haar activiteiten geen winst te maken, maar heeft wel behoefte aan financiële borging voor haar continuïteit.


Missie

De stichting Rond de Toren wil haar doel bereiken door de inzet van onbezoldigde integere lokale deskundige krachten die goed in het kerkdorp zijn ingeburgerd, technische hulpmiddelen, educatie, communicatie en bestuur. De stichting hanteert hierbij waarden en normen zoals integriteit, respect, oprechtheid, samenwerking en openheid.


Taakverdeling

Het bestuur vertegenwoordigt de stichting. De voorzitter verzorgt representatieve taken, leidt de vergaderingen, werft vrijwilligers en geeft advies aan de redactie. De secretaris is verantwoordelijk voor de notulen van de vergaderingen, werft vrijwilligers, geeft uitvoering aan representatieve taken en vervult divers secretariaatswerk. De penningmeester beheert de financiële middelen, verzorgt de administratie, factureert de advertentiepenningen en zorgt, in overleg met de accountant, voor de jaarrekening. Verder zijn taken belegd voor het plaatsen van advertenties en de verspreiding van Rond de Toren.


De redactie bestaat uit een hoofdredacteur, opmaakredacteuren en overige redactieleden. De hoofdredacteur is verantwoordelijk voor de uiteindelijke indeling van het blad en de pagina-opmaak, werft vrijwilligers en informeert het bestuur over ontwikkelingen binnen de redactie.
De redactieleden schrijven de redactionele artikelen, enkelen verzorgen de opmaak van kopij en advertenties, en gezamenlijk wordt er gecorrigeerd. De redactie wordt ondersteund door een corrector, een ICT-er (website) en een coördinator bezorging.


Naast het bestuur en redactie is nog een groot aantal vrijwilligers actief als bezorger van het huis-aan-huis-blad Rond de Toren.


Huisvesting

Bestuur en redactie vergaderen in de accommodatie van Jongerencentrum 'De Kuip' aan de Klokkenlaan 42 te Loon op Zand. Tegen een passende huur wordt regelmatig gebruik gemaakt van een diversiteit aan faciliteiten die toereikend zijn voor alle activiteiten ten behoeve van Rond de Toren.


Vergaderingen

Twee maal per jaar is er een algemene vergadering van bestuur, redactie en ondersteuning. Dan worden o.a. het beleidsplan, de jaarlijkse begroting en jaarrekening besproken.
Het bestuur vergadert minimaal zes keer per jaar en verder zo vaak als nodig.


Financiële stabiliteit

De Stichting Rond de Toren beoogt niet het maken van winst, maar streeft wel naar financiële stabiliteit. De laatste jaren echter zijn de drukkosten fors gestegen en zijn de inkomsten uit advertenties gedaald. Dit heeft de voortdurende aandacht van het bestuur en waar mogelijk/noodzakelijk worden maatregelen genomen.
De middelen die de Stichting Rond de Toren ontvangt, verkrijgt zij uit advertentie-inkomsten, giften en rentebaten.
Het beheer van het vermogen is de verantwoordelijkheid van de penningmeester, die jaarlijks gecontroleerd wordt door een kascommissie. Een externe accountant stelt de jaarrekening op. De middelen worden gestald bij een lokale bank op een spaarrekening ter verkrijging van rentebaten.


Drukkerij

Hoewel het bestuur verantwoordelijk is voor het contractenbeheer, trekken bestuur en redactie gezamenlijk op bij het bepalen van een te selecteren drukkerij. Daarbij wordt o.a. gekeken naar lokale drukkerijen, technische ondersteuning, productiekosten, flexibiliteit, kwaliteit, continuïteit, digitale afstemming enz.

 

Tarievenbeleid

Jaarlijks bepaalt het bestuur of de advertentietarieven worden geïndexeerd. Het drukwerk is professioneel en de uitgaven zijn digitaal en in kleur bereikbaar op onze website onder de knop ´archief´. De facturering geschiedt per kwartaal.

 

Toekomstvisie

Vanuit Rond de Toren kijkend naar de toekomst, zijn de volgende onderwerpen van vitaal belang voor de continuïteit:

  • Kwetsbaarheid, kennis en kunde van de redactie en ondersteuning. Concreet streven we naar een  dubbele bezetting op diverse functies en taken.
  • Werving vrijwilligers
  • Actieplan op basis van een sterkte/zwakte analyse;
  • Financiële stabiliteit.
 
ANBI

Op 14 december 2012 heeft Stichting Rond de Toren haar ANBI-status verkregen van de Belastingdienst. ANBI staat voor Algemeen Nut Beogende Instelling. Donaties aan een ANBI-instelling, hetzij door een geldelijke bijdrage hetzij door vrijwilligerswerk, kan de betrokkene een belastingvoordeel opleveren. Meer informatie hierover is te vinden op de website van de Belastingdienst.

Aan een ANBI-status zijn bepaalde verplichtingen verbonden die per wetgeving zijn bepaald. Daaronder vallen, onder andere, het publiceren van de hoofdlijnen van een actueel beleidsplan, en de financiële verantwoording over het voorgaande jaar. Hierdoor wordt het reilen en zeilen van een vereniging of stichting openbaar en transparant.

 

Privacy

Stichting Rond de Toren verzamelt persoonsgegevens ten behoeve van het uitvoeren van haar redactionele en administratieve werkzaamheden. Hoe wij hiermee omgaan leest u in onze privacyverklaring. Deze privacyverklaring wordt in het kader van het nieuwe beleidsplan 2026-2030 geactualiseerd.